вівторок, 22 червня 2021 р.

Використання криптовалют у злочинній діяльності!

Криптовалюта є ігровим майданчиком для злочинця,  тобто  фактично  масовою  грою  у  кішки-мишки  з  правоохоронними  органами, оскільки як тільки правоохоронні органи краще пізнають злочинну поведінку, злочинці знаходять  нові  методи  ухилення  і  все  більше використовують у злочинній діяльності  криптовалюти. Оплата криптовалютою гарантує анонімність і технічно ускладнює виявлення злочину.

Нерегульована сфера обігу криптовалют  робить  її  потенційним  кримінальним  інструментом: предметом  вчинення  кіберзлочинів  та  платіжним  засобом  організованих  злочинних угруповань.

Проблем додає ще й такий результат злиття інформаційних технологій та криміногенної сфери як Darknet, що по своїй суті являє собою електронний чорний ринок, де можна замовити вбивство, хакерську атаку, здійснювати продаж заборонених на світових ринках товарів, розповсюдження нелегального та контрабандного програмного забезпечення, порнографії, пошук особистої інформації  громадян з метою шантажу тощо. Все це створює проблему в процесі боротьби зі злочинністю, стеженням за такою та забезпеченням інформаційної, економічної та кібербезпеки держави.

За інформацією НБУ, СБУ та НПУ, відсутність контролю за обігом криптовалют та анонімність розрахунків створює потенційні передумови для їхнього використання з метою легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, оплати заборонених до вільного обігу товарів (наркотиків,  зброї),  дають  можливість  фінансування  тероризму,  зокрема  на окупованих територіях України.

Повноцінний захист громадян України під час операцій з криптовалютами залежить від  того, як  швидко на законодавчому рівні буде  змога  визначити «зону  гарантованої  свободи» користувачів.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Біля будівлі російського посольства в Києві активісти ГО "Ардіс" нагадали Путіну, що його чекає суд Гааги.  Увечері 30 червня біля...